Deze website van Hyundai gebruikt cookies die ons in staat stellen informatie te verzamelen over het gebruik van onze site en diensten en deze verbeteren.
Door het plaatsen van cookies van derde partijen kunnen wij je relevante advertenties tonen. Door verder gebruik van deze website ga je hiermee akkoord.

Meer informatie
Accepteer

Hyundai Nexo

de nieuwste generatie
waterstofauto van Hyundai

4% bijtelling voor zakelijk rijders

Houd me op de hoogte

Hyundai NEXO na de zomer
in Nederland verkrijgbaar

Blijf op de hoogte

Als eerste alles weten over de nieuwe Hyundai NEXO?
Schrijf je in voor de gratis NEXO Nieuwsbrief.

Houd me op de hoogte

Maak kennis met de Hyundai NEXO, de nieuwste generatie auto op waterstof van Hyundai. Deze elektrisch aangedreven SUV met brandstofcel kan maar liefst 800 kilometer (volgens NEDC) afleggen op een volle tank waterstof. Bovendien is de NEXO geheel emissievrij; dat betekent dat er tijdens het rijden geen schadelijke stoffen (CO2) vrijkomen. Het enige wat de NEXO uitstoot is … water!

Het doel van Hyundai is om in 2020 marktleider te zijn op het gebied van brandstofcelauto’s die hun energie uit waterstof halen. Op elk vlak spannen we ons in om waterstoftechnologie te promoten. Zo zetten we samen met andere automerken en bedrijven de komende vijf jaar onze schouders onder de snelle realisatie van waterstofgerelateerde producten. Want het is onze ambitie om uit te groeien tot het duurzaamste automerk ter wereld.

Hyundai NEXO

Rijden op waterstof: het kan, het is schoon én het is de toekomst. Hyundai investeert daarom al jaren in het ontwikkelen van auto's die op waterstof kunnen rijden, voorzien van een brandstofcel die waterstof omzet in energie voor de elektromotor. En er komt alleen water vrij als emissie. Dus geen kooldioxyde, geen smog en geen roet. Het doel van Hyundai is om in 2020 marktleider te zijn op het gebied van brandstofcelauto's die hun energie uit waterstof halen. Met de emissievrije NEXO laat Hyundai zien dat het menens is.

specificaties Nexo

De ontwerpers van de Hyundai NEXO hebben de waterstofauto zeer slim vormgegeven. Dat leverde behalve een flinke gewichtsbesparing ook een riante interieurruimte op.

Lengte 4671 mm
Breedte 1860 mm
Hoogte 1630 mm
Wielbasis 2789 mm
Vermogen 135 kW
95 kW 40 kW

* Alle bovengenoemde specificaties en technologieën van Hyundai NEXO kunnen per markt verschillen

Blijf op de hoogte

Als eerste alles weten over de nieuwe Hyundai NEXO?
Schrijf je in voor de gratis NEXO Nieuwsbrief.

Houd me op de hoogte

Milieuvriendelijke auto's
5 elektrische hyundai-modellen in
2018

De Hyundai NEXO wordt, net als de Hyundai KONA Electric, na de zomer in Nederland verwacht.
De line-up met elektrisch aangedreven Hyundai's telt dan maar liefst 5 verschillende modellen

En dit is pas het begin. Hyundai heeft aangekondigd vóór 2020 in totaal veertien nieuwe ecovriendelijke voertuigen te introduceren: vijf hybridemodellen, vier plug-in hybrides, vier elektrisch aangedreven auto's en de nieuwe generatie auto met brandstofcel, de Hyundai NEXO. Rond 2025 moet het aantal ecovriendelijke voertuigen zijn gegroeid tot achttien.

Hyundai is Pionier met waterstofauto's

In 2000 presenteerde Hyundai zijn eerste model met een brandstofcel: een Hyundai Santa Fe FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle). De Hyundai ix35 Fuel Cell was in 2013 de voornaamste in serie geproduceerde auto op waterstof ter wereld en nu is er de Hyundai NEXO, de nieuwste generatie SUV met brandstofcel. Eigenlijk is Hyundai al sinds 1994 actief met het rijden op waterstof, zoals te zien is in deze tijdlijn:

Voordelen van een waterstofauto

Hoger rendement

Hoger rendement

Ten opzichte van een conventionele verbrandingsmotor is de aandrijving via een brandstofcel veel effectiever. Een verbrandingsmotor heeft een rendement van ongeveer 25 procent. Bij gebruik van een brandstofcel kan dat rendement oplopen tot meer dan 50 procent.

Minder slijtage

Minder slijtage

In een brandstofcel bevinden zich geen bewegende delen. Een brandstofcel vertoont dus veel minder slijtage dan een gewone motor.

Minder lawaai

Minder lawaai

Een auto met een brandstofcel is veel stiller. De elektromotor produceert nauwelijks geluid. Het enige echt hoorbare geluid is dat van de banden op het wegdek.

Minder luchtverontreiniging

Minder luchtverontreiniging

Een brandstofcel levert als bijproduct van de chemische reactie alleen water op. Er is dus geen sprake van schadelijke uitstoot.

Forse uitbreiding van aantal waterstofstations in Nederland

In Nederland staan drie waterstoftankstations: in Rhoon, Arnhem en Helmond. Er liggen plannen klaar voor meer waterstoftankstations, onder meer in Oude-Tonge, Amsterdam, Den Haag, Zwolle, Delfzijl, Schiphol, Utrecht, Venlo, Leeuwarden en Groningen. In 2020 moeten er in ons land twintig staan.

Samen met diverse leveranciers van waterstof en enkele andere groene ondernemers investeert de Nederlandse overheid de komende jaren in een netwerk van openbare 700 bar-waterstoftankstations. Tanken van waterstof gaat immers even makkelijk als bijvoorbeeld tanken van LPG of aardgas, én even snel. Dus dat maakt rijden op waterstof in de praktijk veel aantrekkelijker dan rijden op elektriciteit.

In 2014 werd het eerste openbare 700 bar-waterstoftankstation nabij de A15 (Rhoon) in gebruik genomen. Samen met diverse leveranciers van waterstof – zoals Air Liquide, Linde Gas en Air Products – en enkele andere groene ondernemers investeert de Nederlandse overheid de komende jaren in een netwerk van openbare 700 bar-waterstoftankstations.

Tankstations met waterstof in Nederland

WAAR KUN JE NU AL WATERSTOF TANKEN?

geplande waterstoftankstations

  • Oude-Tonge
  • Amsterdam
  • Den Haag
  • Zwolle
  • Delfzijl
  • Schiphol
  • Utrecht
  • Venlo
  • Leeuwarden
  • Groningen

Hoe werkt een waterstofauto?

Hoe werkt rijden op waterstof nu precies? Bij de technologie die Hyundai toepast, zoals in de Hyundai ix35 Fuel Cell, zet een brandstofcel het waterstofgas en de zuurstof om in elektriciteit, waterdamp en warmte.

Vanbinnen ziet de brandstofcel er eenvoudig uit. De anode is de kant waar het waterstofgas wordt aangesloten. Via kanaaltjes kan het waterstofgas over het hele oppervlak van de brandstofcelplaat stromen. De waterstofmoleculen splitsen zich daar in protonen (positief geladen waterstofkernen) en elektronen.
De kathode is de kant waar de zuurstof wordt aangevoerd. Ook hier zijn kanaaltjes om de zuurstof egaal te verdelen. De zuurstof reageert hier met de protonen en elektronen die van de anode komen. Zo ontstaat water.
Het membraan van de brandstofcel heeft de bijzondere eigenschap dat het alleen de protonen doorlaat en niet de elektronen. Die elektronen worden omgeleid door een stroomdraad buiten de brandstofcel en zorgen voor de elektrische stroom die nodig is om de auto aan te drijven. De prestaties zijn gelijk aan of zelfs hoger dan bij een auto met verbrandingsmotor.
Hoe komen we aan waterstof

Waterstof, hoe komen we eraan?

Een waterstofauto is een elektrische auto die waterstof (H2) als energiebron gebruikt in plaats van een batterij. De watersof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O), waarbij elektriciteit geproduceerd wordt die de elektromotor aandrijft. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2, waardoor het een zero-emissie-voertuig is.

Waterstof is een gas dat niet, zoals aardgas, uit de grond gehaald kan worden. Het moet geproduceerd worden. Dit gebeurt onder meer via elektrolyse, een proces waarbij water omgezet wordt in waterstof en zuurstof door toediening van elektrische stroom. Voor de productie van waterstof door middel van elektrolyse is elektriciteit nodig. Die elektriciteit kan ook lokaal geproduceerd worden, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen op hetzelfde comlex waar ook de waterstoffabriek en waterstoftankstations voor watersofauto's staan.

Om van waterstof een echt schone brandstof te maken, moet het op duurzame manier gemaakt worden, dus zonder koolzuurgas (CO2) te produceren. Dat kan met CO2-vrije energie zoals windenergie, zonne-energie of biomassa.

In 2040 kwart auto’s op waterstof

Over 22 jaar rijdt een kwart van de auto’s wereldwijd op waterstof. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG onder duizend topmanagers in de autobranche en 2.500 consumenten. Het is een verkenning van toekomstige trends en een peiling van de stemming over mogelijke ontwikkelingen op het vlak van mobiliteit. Een van de conclusies luidt: ‘In 2040 is een kwart van de auto’s elektrisch aangedreven met een batterij, rijdt een kwart op waterstof, is een kwart een hybride en heeft een kwart een conventionele verbrandingsmotor.’ De belangstelling voor de waterstofauto met brandstofcel en elektromotor zal fors toenemen, zo is de verwachting.

Quotes
close

The image may differ from the actual product.
contact Neem
contact op